top of page

Γενέθλιοι Πολύτιμοι Λίθοι

Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, αναφέρεται μία σειρά δώδεκα λίθων που θα αποτελέσουν τους θεμέλιους λίθους της Νέας Ιερουσαλήμ ( το εδάφιο αυτό παρατίθεται στο λήμμα : σάρδιος ). Στο βιβλίο Έξοδος της παλαιάς Διαθήκης, κεφάλαιο ΛΣΤ, που είναι πολύ παλαιότερο της Αποκάλυψης, βρίσκουμε ένα ακόμη σχετικό εδάφιο. Αναφέρεται σε μία δωδεκάδα πολύτιμων λίθων, που είναι κεντημένοι στο λογείον του Ααρών. Λογείον είναι το μαντικό επιστήθιο κάλυμμα των Εβραίων αρχιερέων: «και συνυφάνθη εν αυτώ, ύφασμα κατάλιθον τεράστιχον. ο στίχος ο εις, σάρδιον και τοπάζιον και σμάραγδος, και ο στίχος ο δεύτερος, άνθραξ και σάπφειρος και ίασπις, και ο στίχος ο τρίτος λιγύριον και αχάτης και αμέθυστος, και ο στίχος ο τέταρτος χρυσόλιθος και βηρύλλιον και ονύχιον, περικυκλωμένα χρυσίω, και συνδεδεμένα χρυσίω. Και οι λίθοι ήσαν εκ των ονομάτων των υιών Ισραήλ, δώδεκα εκ των ονομάτων αυτών» Τέλος στο βιβλίο της Βίβλου Ιεζεκιήλ, 28, 13, βρίσκουμε μία Τρίτη δωδεκάδα πολύτιμων λίθων.

Στις παλαιότερες παραδόσεις των λαών, και στη μυστικιστική παράδοση, υπάρχει μία εμμονή με τον αριθμό 12 και τα πολλαπλάσιά του (π.χ. 72). Ήδη το πρώτο ημερολόγιο που δημιούργησαν οι Σουμέριοι και οι Ακκάδιοι περιλάμβανε 12 μήνες, και 360 ημέρες (30x12). Ανατρέχοντας σε πολύ παλαιά κείμενα που ανάγονται στους πρώτους Χριστιανικός αιώνες, η δωδεκάδα των λίθων συνδέθηκε με τους δώδεκα μήνες του χρόνου (Ιώσηπος, 1ος αι. μ.Χ., ʼγιος Ιερώνυμος 5ος αι. μ.Χ., ʼγιος Επιφάνιος 4ος αι. μ.Χ.).

Οι Χριστιανοί λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις, υιοθέτησαν την συσχέτιση των μηνών με κάποιους συγκεκριμένους λίθους. Προηγουμένως, οι Ρωμαίοι, οι Εβραίοι και οι ʼραβες, είχαν και αυτοί τους δικούς τους συσχετισμούς των λίθων με τους μήνες. Κάνοντας μία σύγκριση αυτών των καταλόγων, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι σε μεγάλο βαθμό συνέπιπταν. Έπρεπε ακόμη, να ληφθεί υπόψιν, ότι οι ονομασίες των πετρών μέσα στα χρόνια μεταβάλλονταν.

Αφού έγιναν οι κατάλληλες προσαρμογές, η Εθνική ένωση κοσμηματοπωλών της Αμερικής, το 1912 (πρωτοστατούντος του Dr. Kunz) , συνέταξε ένα κατάλογο με τις γενέθλιες πέτρες . Ο κατάλογος αυτός ήταν η συμπύκνωση των αναφορών από όλες τις παλαιότερες πηγές. Αφού τροποποιήθηκε λίγο, λόγω των καινούργιων πετρών που εν τω μεταξύ βρέθηκαν, έφτασε στις μέρες μας στην ακόλουθη μορφή.





source: Jewelpedia


 
 
 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Διαμάντι

Το πιο σκληρό υλικό στη φύση και ταυτόχρονα το πιο ακριβό και το πιο δημοφιλές. Το όνομα διαμάντι προέρχεται από την ελληνική λέξη αδάμας...

Comments


bottom of page